Hond en hitte – 1

De mooie zomerse dagen zijn aangebroken, de zomerse kleding komt weer uit de kast. Gelukkig kunnen wij ons luchtiger kleden. Al zweten we ons dan nog steeds leeg, het is beter te doen dan in die winterjas!

Jouw hond heeft die luxe echter niet. Daarnaast heeft je hond ook nog als groot nadeel dat hij zijn warmte alleen via zijn tongetje en via de zweetkliertjes onder zijn voeten kwijt kan.

Alsof je dus met dit weer alsnog in je winterkleding loopt!

Dit is niet alleen vervelend voor je hond maar ook levensgevaarlijk! Je hond raakt op deze manier zijn warmte niet kwijt en de temperatuur loopt al snel op. Bij inspanning op zo’n warme dag als vandaag komt je hond daar ineens in levensgevaar! Want als zijn lichaamstemperatuur boven de 42 graden komt kan zijn bloed gaan klonteren en kan je hond overlijden. Zeker de kortsnuitigen hebben het deze dagen extra zwaar.

Het is dan ook om deze reden dat we een aantal lessen deze week annuleren. Je hond moet in een kokende auto naar de hondenschool en daar in de hitte ook nog hard aan het werk. Om vervolgens in diezelfde kokende auto weer terug te moeten. Dat risico kunnen en willen wij niet nemen, het welzijn van jullie honden staat bij ons voorop! Houd je mail of telefoon dus goed in de gaten als je deze week lessen loopt!

Wat wel en wat niet doen met deze hitte?

– Ons advies is om vooral in de vroege ochtend en late avond je hond goed uit te laten en tussendoor alleen plas/poepmomenten te doen.

– Zorg dat je hond in de schaduw blijft, en bijvoorbeeld een zwembadje in de tuin heeft waar hij zijn pootjes en buikje lekker in kan koelen. Geen zwembadje? Dan kun je de hond zelf koelen met water bij kop, oren, hals en poten. Doe dit echter niet met ijskoud water omdat daardoor de aderen juist vernauwen en dit kan leiden tot een hartstilstand.

-Geef hem een Kongijsje (wel eerst even iets laten smelten of onder de kraan houden anders plakt hij vast)

– Zorg dat hij voldoende drinkt.

– Er zijn speciale koelbanden en koeljassen te koop. Laat je hond echter nooit zonder toezicht achter hiermee want de inhoud is niet goed voor de gezondheid van je hond.Hij mag hem dus zeker niet kapot maken!

Wat niet te doen?

– Maak geen lange wandelingen op het heetst van de dag.

– Niet naast de fiets laten lopen

– NIet op heet asfalt laten lopen, check het zelf even met je voet of hand

NIET IN DE AUTO ACHTERLATEN!!! Nog elk jaar sterven hierdoor meerdere honden. In slechts enkele minuten loopt de temperatuur op 40-50 graden en sterft je hond aan oververhiting! Let ook op bij warme tenten en caravans!

– Geen neusbanden om. Je hond kan op die manier niet goed hijgen en raakt snel oververhit

De volgende signalen duiden erop dat een hond het te warm heeft:

– De hond voelt warm aan

– De hond ademt snel

– De hond eet slecht of helemaal niet

– De hond vertoont lusteloos gedrag

– De hond braakt

Het is van levensbelang voor honden dat mensen weten hoe je hoort te handelen als een hond oververhit is geraakt. (Het is natuurlijk nog beter om oververhitting te voorkomen).

Wat te doen als je hond oververhit is:

– Houd je hond in rust

– Breng hem zo snel mogelijk naar een plekje in de schaduw.

– Koel hem met niet te koud water op zijn borst, buik, oren en poten maar dek hem niet af met handdoeken. Die dekken het lijf te veel af en houden de warmte weer vast. Koel hem rustig en niet met een plens water in één keer. Dan krijgt het lijf een te grote shock.

– Laat hem kleine beetjes water tegelijk drinken maar zeker geen ijswater!

– Honden die een dikke vacht hebben scheren op het moment van oververhitting. De vacht is een goede isolator en kan de warmte dus ook heel goed weg houden. MAAR…..als de hond al oververhit is houd hij die warmte ook goed vast en dat is juist wat we niet willen

– Direct een dierenarts raadplegen!

Zit je nog vol vragen? Heb je opmerkingen?

Stel je vraag!!!

7 + 10 =