De reden hier voor is waterintoxicatie of watervergiftiging.
Door de grote hoeveelheden water die de hond op welke manier dan ook heeft binnen gekregen is het vocht in het lijf van de hond niet meer in balans met als gevolg dat hart en andere organen er mee stoppen. Een goede balans tussen natrium en kalium is essentieel in een lichaam ( ook bij ons). Kalium zorgt ervoor dat de cellen vocht kunnen opnemen en natrium zorgt tegelijkertijd voor de afvoer van het vocht. Deze balans is uiteraard van groot belang. Een goede balans tussen deze twee zouten is cruciaal voor het goed werken van het lichaam. Door het vele water raakt deze balans echter volledig zoek. De concentratie zouten (en andere stoffen)vermindert.
Hierdoor stijgt de druk in de lichaamscellen, wat leidt tot een verhoogde druk in de schedel. Daardoor beginnen de hersenen gek te doen en treden de eerste symptomen op zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en desoriëntatie. Door de grote druk en zwelling in de hersenen leidt dit tot verstoring van de doorbloeding met als epileptische aanvallen, coma en dood tot gevolg. Ook in de rest van het lichaam kunnen diverse orgaanproblemen ontstaan.
Waar zitten de gevaren? Honden die met de tuinslang spelen, die veel in het water happen, of die tijdens het zwemmen steeds water binnen krijgen. Maar ook bijvoorbeeld honden die graag een bal uit het water apporteren. Als je dit te vaak doet komt er toch steeds een beetje water extra mee naar binnen. Als ze met deze warmte ook al extra veel drinken én de nieren werken door extra fysieke inspanning minder goed raakt het lichaam al uit balans.
En het drinken van zout water is natuurlijk helemaal iets dat je moet proberen te vermijden!
Betekent dit dat je het water helemaal moet mijden? Nee zeker niet, het is heerlijk voor de honden nu. MAAR……kennis is macht. Door dit te delen kun je misschien iemand anders wel waarschuwen.
Symptomen van watervergiftiging
– misselijkheid en overgeven,
– spierkrampen,
– verminderd bewustzijn en sloom worden
– speekselen
– verwijde pupillen
– opgezette buik
– hartritmestoornissen,
– stuipen en coma.
Neem bij de deze verschijnselen onmiddellijk contact op met uw dierenarts en vertel erbij dat je hond eventueel teveel water binnen kreeg. Vertel ook dat je een vermoeden hebt van een watervergiftiging. Zo kan de dierenarts een juiste diagnose stellen door te kijken naar het zoutgehalte van het bloed.